Om finskbeslektede folk, språk og kulturer i Norge,Sverige og Russland.
Se hvor språkene snakkes!
Finsk i Norge, Sverige og Russland • Kvensk i Norge
Meänkieli ~ tornedalsfinsk i Sverige
Karelsk og vepsisk i Russland
Les hvor språkene snakkes.
 
Lytt til innledningen suomeksi norsk
 
suomeksi
Lena Thoresen
Jeg heter Lena. Jeg er 17 år og bor i Tromsø sammen med familien. Jeg har en lillesøster, som heter Lone. Vi er ganske gode venner nå som vi er blitt eldre, det er koselig å ha en søster å prate med.

Jeg går allmennfag på Kvaløya videregående skole. Det er fordi jeg ikke vet helt hva jeg skal bli enda. Det er greit å kunne utsette det store yrkesvalget i noen år. Jeg liker de fleste fagene på skolen, men naturfag og økonomi er ganske kjedelig. Språk og samfunnsfag er yndlingsfagene, selv om jeg ikke får samfunnsfag før i 2. klasse.

I 5. klasse dukket min interesse for finsk opp, fordi noen elever hadde det faget. Siden det var barneskolen og de andre elevene gjerne ville ha noen flere som også lærte seg det språket, fikk jeg bli med jeg også. Ingen hjemme snakker finsk, og det er ytterst få jeg kjenner som kan finsk. Siden jeg i tillegg hadde en pause fra språket fra 8. til 10. klasse, husker jeg ikke så mye og må lære meg ting på nytt.

Lena Thoresen

Men finsk er et kjempefint språk som jeg vil lære meg å snakke ordentlig etter hvert. Nå er jeg den eneste på skolen som har finsk, det meste er selvstudium siden skolen ikke har råd til å betale en lærer for alle tre uketimene, men jeg har en time i uka.

Fritiden bruker jeg til å slappe av fra skolen! Jeg er for det meste med venner. Tidligere trente jeg Taekwon-do. Det var veldig artig og jeg har bare tatt en lengre pause fra det. Kan jo ikke gi opp for godt når jeg har klart å få rødt belte. Jeg liker å lese, og har lest ganske mange bøker. De fleste har vært historiske romaner, for jeg liker å sammenligne forskjellige samfunn og finne ut hvorfor ting er som de er.

Til høsten skal jeg gjøre noe virkelig spesielt og spennende, nemlig dra til Brasil for å studere der i ett år. Der har jeg vertsfamilie og skoleplass. Grunnen til at jeg valgte å dra til Brasil, er at jeg vil utforske litt mer av verden. Det er jo en unik sjanse til å bli mer selvstendig, lære et nytt språk, ha det gøy osv. Tidligere har jeg vært på ferie i Thailand, på Filippinene og i England og jeg stortrives når jeg får reise litt.


 
 
Nettredaktor og vevskredder: Bente Imerslund, web (at) finsk.no eller benteime (at) online.no