Om finskbeslektede folk, språk og kulturer i Norge,Sverige og Russland.
Se hvor språkene snakkes!
Finsk i Norge, Sverige og Russland • Kvensk i Norge
Meänkieli ~ tornedalsfinsk i Sverige
Karelsk og vepsisk i Russland
Les hvor språkene snakkes.
 
Lytt til innledningen suomeksi norsk

Kantelemusikk i Petroskoi

Ksenia Kalinina, gjenhør etter to år

Ksenia Kalinina, det er to år siden jeg hørte deg spille kantele på konsert her i Petroskoi. Fuglene sang om at du har blitt profesjonell. Stemmer det?
Ja, det er sant. I februar 2014 ble jeg musiker i det profesjonelle statlige sang, dans- og musikkensemblet Kantele.

 

Får du så mye lønn for dette at du ikke trenger annet arbeid?
Dessverre nei, jeg jobber deltid på en skole, og jeg får også stipend for mine studier på univetsitetet. På skolen jobber jeg med matematikk og jeg studerer matematikk. Den største delen av mitt liv nå er likevel kantele, jeg spiller hver dag. Vi har masse konserter og vi reiser noen ganger, så det tar mye tid. F.eks. neste uke har vi fem konserter. På Musikkteatret, på noen skoler og her i Kantele-huset.

Fra Kantele-ensemblets forestilling 23.02.2015


Fra Kantele-ensemblets forestilling på Musikkteatret i Petroskoi 23.02.2015.

Reiser dere mye ellers i Russland?

[accordion width="600"] [item title="Les teksten!"]
Vi reiser stadig i Karelien, og noen ganger ellers i Russland også. I mars skal vi til Italia på en musikkfestival. Det blir min første store musikkreise og jeg gleder meg veldig.

Blir det andre kantele-grupper enn din?
Antakelig ikke. Vår karelske kantele er annerledes enn den i Finland. Hit til Petrozavodsk kommer det ofte finske kantelespillere for å utveksle erfaringer med oss.

Kommer du til å være profesjonell kantelespiller i mange år framover?
Jeg vil gjerne, men det er et stort problem med lån og penger, for ungdommer er det vanskelig. Jeg har ikke høyere musikkutdanning og får f.eks. ikke undervise på musikkskole. Jeg kan bare spille. Jeg håper at jeg alltid vil kunne spille kantele, også om det ikke blir i ei profesjonell gruppe. Kantele er en stor del av mitt liv. Jeg har spilt siden jeg var fem-seks år og kan ikke forestille meg tilværelsen uten kantele.

Du snakker like godt norsk nå som for to år siden. Har du vært i Norge siden da?
Nei dessverre, men jeg vil gjerne dit igjen for å prate norsk og besøke venner.

[/item] [/accordion]Ksenia Kalinina forteller på norsk om seg selv og om kantelespilling:

Sammendrag: Jeg gikk for to år siden på Pasvik folkehøyskole. Der lærte jeg norsk og her i Petrozavodsk er jeg med i vennskapsforeningen Karelia – Norge. Kantele er  nasjonalinstrumentet i republikken Karelia. Jeg spiller i ei gruppe i nasjonalensemblet Kantele. Vi er amatører. Det finnes også profesjonelle kantelemusikere. Snart har vi vårens store avslutningskonsert.  


Sammendrag av det Ksenia forteller: Jeg har spilt i denne gruppa i 12 år. Vi er ca 15 personer, fra småbarn til studenter. Nå heter gruppa Musikkstudio, før het den Kullervo, etter en person fra nasjonaleposet Kalevala. Vi spilte også en spesiell sang som heter Kullervo, skrevet for oss av en finsk komponist.


Ksenia forteller litt om forskjellen på kantele i Finland og i russisk Karelia: Instrumentene ser forskjellige ut. Finsk kantele må ligge på bordet, vi har den på fanget. Karelske instrumenter har forskjellig tone. Det høres forskjellig ut, for eksempel bass og prima. Finsk kantele kan spille for eksempel både bass og en melodi. Derfor er det så mange deltakere i kantelegrupper her i Karelen. Vi har flere prima, bass og alt. Jeg spiller 1. prima og min søster spiller 2. prima. En av jentene på filmen spilte alt og en bass.

 

Hør storfjordingen Sigmund Fossen spille kantele.

Filmene her er tatt på to øvelseskvelder for kantelegruppa Musikkstudio i mai 2013:


Noen barn lærer å spille kantele før de begynner på skolen.


De yngste musikerne har femstrenget kantele, men Inga Sleptsjenko har begynt å prøve seg på den store utgaven.


De eldste i Ksenias grupper.

 

 

 
Nettredaktor og vevskredder: Bente Imerslund, web (at) finsk.no eller benteime (at) online.no