Om finskbeslektede folk, språk og kulturer i Norge,Sverige og Russland.
Se hvor språkene snakkes!
Finsk i Norge, Sverige og Russland • Kvensk i Norge
Meänkieli ~ tornedalsfinsk i Sverige
Karelsk og vepsisk i Russland
Les hvor språkene snakkes.
 
Lytt til innledningen suomeksi norsk
 
suomeksi
 

Ekteparet Svetlana Vasiljevna og Anatoli Aleksevitsj i Petroskoi (russisk Petrozavodsk) i Karelen er avanserte neverkunstnere. I sitt hjemmemuseum har de bl.a. mange av figurene fra det karelske eposet Kalevala. Alle foto: Bente Imerslund

Eposet Kalevala er Finlands mest kjente diktverk og er oversatt til over 100 språk, også til norsk. Eposet begynner med verdens skapelse og slutter med Kristi fødsel. Väinämöinen er en sanger og gudelignende trollmann. Forholdet mellom folkene i Kalevala og i Pohjola er viktig. I fredstid er det frierferd, bryllup og fest. Men så blir det krig om hvem som skal få den verdifulle skatten Sampo (en overflødighteskvern).

Til venstre: Slik kunne de gamle runesangerne sitte i timevis når de framførte Kalevala-versene. De satt hånd i hånd og vagget gjerne i takt med musikken. 
 

Kalevala ligger langt fra Pohjola, så mennene er stadig ute og ror. 
 

Under: Når mennene fra Kalevala har røvet skatten Sampo og drar tilbake med den, blir båten hengende fast på ryggen til ei kjempestor gjedde. Väinämöinen dreper gjedda og bygger en kantele av kjevebenet. Når han spiller på det nye instrumentet, kommer alle dyra for å høre.

 

Den Kalevala-mannen som ville få Jomfrua i Pohjola, måtte virkelig vise hva slags mesterverk han kunne utføre. Smeden Seppo Ilmarinen smidde Sampo, det var et tungt arbeid, men til slutt fikk han det til, og belønningen var jomfrua i Pohjola. 

 


Ilmarinen må også pløye en åker full av ormer.


Lemminkäinen må finne Trollelgen.
 


 

 
Nettredaktor og vevskredder: Bente Imerslund, web (at) finsk.no eller benteime (at) online.no