Om finskbeslektede folk, språk og kulturer i Norge,Sverige og Russland.
Se hvor språkene snakkes!
Finsk i Norge, Sverige og Russland • Kvensk i Norge
Meänkieli ~ tornedalsfinsk i Sverige
Karelsk og vepsisk i Russland
Les hvor språkene snakkes.
 
Lytt til innledningen suomeksi norsk

suomeksi
Prääsä


6. klasse finsk i landsbyen Prääsä i den karelske republikk. Elevene titter på noen småfilmer fra finskundervisning i Petroskoi.

Petroskoi

Finskelevene i 11. klasse på den finsk-ugriske skolen i Petroskoi studerer ivrig avisa Ruijan Kaiku.

St. Petersburg

På skole 200 i St. Petersburg er det flittige finskelever. Her klasse 10 A, som fikk se mye av finsk.no-stoffet fra deres hjemby.   

 

På skole 204 i St. Petersburg surfer finskelever på finsk.no – og får høre historier fra Norge.

 

Finnmark

Til venstre: Fem finskelever i Vestre Jakobselv. Samtlige har finske etternavn, fra venstre: Elisabeth Kandola, Marianna Dørmenen, Elmine Harila Busk, Hannah Harila Kristiansen og Elin Ittelin Hellesø. Til høyre ei finskgruppe på ungdomsskolen i Vadsø. Begge bildene er fra oktober 2013.

Torsby

På besøk hos to gymnasklasser På Stjärnskolan i Torsby i Värmland. Her ser elevene på finsk.no-stoff fra sitt eget miljø – Finnskogene i Värmland.

 St. Petersburg


Ei finskgruppe på St. Petersburg polytekniske universitet titter på finsk.no Universitetet hadde våren 2013 ca 70 finskstudenter.


På skole nr 23 i St. Petersburg var det våren 2013 ca 700 finskelever. Her forteller finsk.no-redaktøren ei gruppe fra 5. klasse om kvenene i Norge. Bak sitter en gjest fra 10. klasse, en olympiadevinner i finsk språk. 


Alle elevene på den finske skolen i St. Petersburg er finske statsborgere, men mange  av dem har bodd i St. Petersburg – altså i Ingermanland – store deler av livet. Her titter noen av ungdomsskoleelevene på finsk.no-stoffet fra Ingermanland. 

Petroskoi ~ Petrozavodsk


Noen av finskelevene i 11. klasse på skole 17 i Petroskoi ser med skrekkblandet fryd på animasjonsfilmene fra de svenske finnskogene.


Debrecen

     
På  Csokonai Vitéz Mihály -gymnaset i Debrecen i Ungarn er det ca 60 finskelever. Finsk.no redaktøren hilste på dem 01. og 02.02.2012. Hun besøkte også engelsk, tysk - og italienskklasser. Til venstre følger elevene oppmerksomt med på videosnutten om Vally skolejente i Nordreisa, som ikke fikk snakke sitt morsmål finsk på skolen. Til høyre titter  elevene på noen filmsnutter med vepsisk dukketeater fra Riddu Riððu -festivalen 2010.

Budapest


En finskklasse og deres lærer Edit Koller på Budapest-gymnaset Than Károly  07.02.2012. Her hører elevene på det karelske rockebandet Santtu Karhu, fra Russland. På  livvi-karelsk synger Eib olluh lämmin Moskovan kämmen (Moskvas hånd, den var ikke varm). Også i Ungarn merket man nok Moskvas kalde hånd.


Studenter og forskere som jobber med finsk ved ELTE-universitetet i Budapest. Til høyre finsklektor Kata Kubínyi.

Nord-Troms videregående skole
- geografielever lærer om  tjærebrenning

Geografielevene i  to førsteklasser på Nord-Troms (tidligere Nordreisa) videregående skole gjennomgikk i uke 1 i 2012 en del av stoffet om tjæremilebygging. Her jobber elevene i klasse 1 STB med  oppgaver fra intervjuet med tjæremilebygger Lasse Ørnebakk.

Klasse 10 C på Storslett skole

04.01.2012 besøkte redaktøren klasse 10 C på Storslett skole. Vi så særlig på stoffet under menyordet Kvensk navnetradisjon i finsk.no. Etterpå fant mange av elevene igjen sine egne forfedre i boka Kvenske personnavn i Nordreisa. Lissan Jussan Jussa, Sifferin Pekan Asväiki og noen tusen andre. Her hjelper Asveig Hasselberg en elev av Raappana-slekta med å finne fram til hans forfedre og formødre i boka.

Qvän Østlandet

12.11.2011. arrangerte foreningen Qvän Østlandet et åpent møte hvor temaet var finsk.no. Redaktøren fortalte og viste en del av stoffet på nettet. Foto: Solveig Johnsen

 Klasse 10 A, Storslett skole

10. klasse Storslett skole

01.11.2011 var redaktøren på besøk i klasse 10 A på Storslett skole. Vi så særlig på det nye stoffet fra Nord-Troms og på stoffet under Kvensk navnetradisjon. Etterpå prøvde elevene med stor suksess å finne igjen sine egne forfedre i boka Kvenske personnavn i Nordreisa. Lissan Jussan Jussa, Sifferin Pekan Asväiki og noen tusen andre. Bakerst på bildet ser vi Sifferin Pekan Asväiki, på godt norsk Asveig Hasselberg (stående). Hun hjalp mange av elevene med å finne fram til deres forfedre og formødre i boka. Noen ble tydeligvis imponert når hun kunne fortelle artige historier om f.eks. deres tippoldeforeldre. Ved siden av Asveig sitter lærer Janna Esbensen. Foran til høyre to finskelever fra 9. klasse.

Kvensk! - fra websiden til Kongsbakken VGS, Tromsø24.03.2011

     

Bente Imerslund presenterte kvensk på en ny og overraskende måte i dag. Spesielt interessant ble for elevene da det viste seg at flere hadde kvenske eller finske forfedre. Spennende!

To av klassene på skolen har hatt besøk av Bente Imerslund fra Nordreisa. Hun foreleste om kvensk i Norge, kvenenes språk og slik det har overlevd til i dag.

Vi fikk også høre om annen og eldre finsk bosetning i Norge (Finnskogene, Hedmark), før hun satte det hele inn i en større språklig sammenheng og vandret videre i den finsk-ugriske språkgruppa. Det handlet ikke så mye om finsk i Finland, men om mer ukjente finskspråklige varianter og folkegrupper i Russland. Hun kunne også fortelle om besøk hos den større språklige slektningen av finsk i Mellom-Europa, nemlig ungarsk.

Bente Imerslund viste også til en god web-side som det er verdt å besøke: http://www.finsk.no/

Der handler det om “finskbeslektede språk og kulturer i Finlands naboland”. Anbefales!

Og det gjelder også Bente Imerslund, som det absolutt er mulig å gjøre avtaler med for å få et besøk: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  

Finsk.no-besøk på Kvaløya videregående skole 17.02.2011 (til venstre) og på Kongsbakken videregående skole på Kalevala-dagen 28.02.2011. Begge steder surfet elevene på finsk.no etter forelesningen.

Språkbesøk - fra websiden til Breivika VGS, Tromsø21.02.2011
Hvor mange språk finnes på Nordkalotten? Hvordan høres de ut? Hvor mange snakker andre europeiske språk enn norsk hjemme? Hvor mange nordmenn snakker finsk? Hvor finner du Vepserne? Hvor er Ingermanland?

Noen av disse svarene finner du på www.finsk.no – ei webside som elevene på vg2 mk fikk presentert tidlig en fredags morgen. Bente Imerslund, ei levende interessert og interessant dame snakket med elever og lærere i to timer. Imerslund er en skikkelig ambassadør for finskbeslektede språk i Norge, Sverige og Russland. Siden er spekket med bilder, filmer og lydintervjuer av barn og voksne på Nordkalotten. Her er noe for enhver smak og folk i alle aldre.

Faglig passer stoffet inn i norskfaget, samfunnsfaget, geografifaget og historiefaget. Siden har stoff på åtte språk og mye handler om språk, identitet, tilhørlighet, minoriteter og assimilering versus å holde på egen kultur og språk.
Kos dere med en titt på sida!

Nordreisa videregående skole - geografielevene - om tjærebrenning
 

Elevene i klasse 1 STBS  på Nordreisa videregående skole gjennomgikk i geografitimene 17.01.2010 stoffet om tjæremilebygging i Kvænangen. Her lager de oppgaver fra teksten.

 

Budapest - ELTE-universitetet

Og uka etterpå svarte geografielevene i klasse 1STA på spørsmålene. Foto: Olav Rokne-Erichsen.
Besøk på ELTE-Universitetet i Budapest i oktober 2010. Her titter noen av finskstudentene på filmsnutter  fra det vepsiske dukketeateret som gjestet Riddu-Riddu -festivalen i 2010. Besøk på Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium i Debrecen i Øst-Ungarn 29.10.2010. Noen av de ca 60 finskelevene følger her ivrig med på en videosnutt hvor kvenidolvinner Gustav Reibo fra  Nordreisa raper på Baaskifestivalen i 2009.

 

Rovaniemi - Lyseonpuisto gymnas

  
Besøk på Lyseonpuisto gymnas i Rovaniemi 24.08.2010. Finsklærer Tuula Saraniemi og hennes
elever ser på videosnutter fra Russland på finsk.no.

ELTE-Universitetet i Budapest februar 2009. Finsklektor Virpi Masonen og tre studenter fra 3. årskull leser Ruijan Kaiku og får høre om finsk.no

 

På Csokonai Vitéz Mihály -gymnaset i Debrecen i Øst-Ungarn. Finsklærer Ágnes Salamon ja  elevene Lilla Balázs, Rebeka Szabó og Ágnes Puskás gjør seg kjent med finsk.no.
Elever i klasse 9 C på Ounaskoski ungdomsskole i Rovaniemi titter på finsk.no-sidene. Fra venstre: Nargis Saeedi, Mari Kovala, Tiina Rautio og Iida Ruokanen.
Redaktøren var 06.11.2008 på den norsk-russiske skolen i Murmansk. Her to av de fem norske elevene, Sigbjørn Jerijärvi fra Kirkenes og Hege Kallbekken fra Tromsø. Hege har det finske navnet Lumijärvi i sin slekt. Foto: Katrine Vibe.  
I Petroskoi ~ Petrozavodsk - hovedstaden i republikken Karelia - kan man velge og vrake mellom skoler med finskundervisning. Her fra to av skolene Bente Imerslund besøkte i oktober 2008.
  
Noen av de 300 finskelevene på Skole nr 17 følger spent med i Piru-Pekka-filmen fra Nordreisa. Her fra 8. klasse. Lærer Katja Semjonova og to av de 740 finskelevene på den Finsk-ugriske skolen studerer stoffet om sin egen skole.
Muonio
Fra øverst til venstre: Karri Kivinen og Pia Lipponen fra Muonio. Lærer Sirkka Kalliainen fant Kalliainen-slektninger i en artikkel fra Pasvik. Elevene Juho Roimaa og Pieti Haapala følger med. Også finske elever vil prøve seg på kryssordoppgavene. Her Henna Ilmola og Anu Ruokokoski.
Muonio
02.09.08 jobbet elever på ungdomsskolen og gymnaset i Muonio med www.finsk.no.
Her er noen av elevene i 2. klasse på gymnaset. Alle foto: Bente Imerslund.
Eija Hietaoja. Matias Sieppi studerer Charlotte Kallas tekst.
Harstad
14.02.08 var vi på besøk på Heggen videregående skole i Harstad. Se deres nettsider.
Nettredaktor og vevskredder: Bente Imerslund, web (at) finsk.no eller benteime (at) online.no