Om finskbeslektede folk, språk og kulturer i Norge,Sverige og Russland.
Se hvor språkene snakkes!
Finsk i Norge, Sverige og Russland • Kvensk i Norge
Meänkieli ~ tornedalsfinsk i Sverige
Karelsk og vepsisk i Russland
Les hvor språkene snakkes.
 
Lytt til innledningen suomeksi norsk

Under litteraturfestivalen Ordkalotten i Tromsø høsten 2014 ble tornedalforfatteren Mikael Niemi bokbadet. De fleste vil huske Niemi fra hans utrolige suksess med romanen Populærmusikk fra Vittula (2000). Vi fikk et intervju med den sindige og jordnære Pajala-forfatteren.

Mikael Niemi bokbadetMikael Niemi bokbadet
Mikael Niemi – her bokbadet av forfatteren Sigbjørn Skåden.


 • Mikael Niemi, det var stor stemning da du ble bokbadet, men du trenger jo ingen bademester, for du kan sikkert holde hele showet alene. Si litt om tanken bak boka Populærmusikk fra Vittula. Hvorfor la du den an akkurat sånn?
 • Jeg begynte å skrive alvorlig og seriøst og ganske mørkt om hvor synd det er på oss tornedalinger og hvor mye vi har lidd gjennom historien. Det ble dessverre dårlig litteratur, for tråkig og med for lav energi. Da jeg hadde skrevet hele romanen på den måten, ble jeg tvunget til å begynne å skrive på en annen måte.
 • Hadde du da mange av de samme personene?
 • Ja, hovedpersonene Matti og Niila var med helt fra starten. Etter hvert oppdaget jeg at boka tross det dystre hadde mye humor og mye barndom. Når jeg fokuserte på humor, ble alt mye lysere og mer kraftfullt, det ga energi og ungdom. Boka ble bedre!

 

 • Da boka var ny og omtalt i alle media, hørte jeg ofte at folk satt med den f.eks. på ei badestrand i Thailand eller på et fly til New York og lo så høyt at folk rundt dem begynte å glane.
 • Joda, jeg har også hørt sånne historier. Man må jo bare være takknemlig for at man kan glede andre. Den tornedalske kulturen har mye åpenhet og ekte glede. Folk blir nysgjerrige og vil besøk oss og lære seg noe om oss. Vi må beholde det kritiske, men likevel være positiv og innbydende. Om folk fra Sør-Sverige eller Europa ellers vil komme til oss, er de velkomne. Åpenheten er viktig når man kjemper for en liten lokal kultur. Vi har mange slike små kulturer, for eksempel den samiske. Jeg er selv same, så jeg vet mye om både den den samiske og den tornedalske kampen. Og vi har andre minoriteter, både seksuelle og politiske. Hvis det du snakker om blir for svart og tungt, orker ikke folk å engasjere seg.
 • Det gjelder nok dessverre litt det kvenske i Norge.
 • Kanskje det, jeg har selv vært på et kvenmøte i Oslo. Folk trenger også det tunge og vanskelige, men det må bli mer internt innen gruppen. Om du skal nå ut, må du også ha en positiv energi. Samene har virkelig lykkes her, framfor alt med musikken. De har en sterk selvfølelse, et sterkt budskap og en trygghet i musikken. Se på for eksempel Mari Boine, Sofia Jannok, Wimme Sarri og avdøde Nils Aslak Valkeapää. Det er så mye positiv energi når de gir av sin musikk. Da kjenner man som publikum Å, det her var bra. Jeg så nylig Mari Boine på en konsert svensk TV, og hun var bedre enn noen gang. Hun blir bare bedre og bedre.
 • I Nord-Troms har jeg på den årlige Paaskifestivalen mange ganger møtt musikkgrupper fra Tornedalen. De folka har utrolig mye humor og selvironi rundt tornedalskulturen.
 • Javisst, jeg kjenner disse gruppene. De har en inviterende måte å møte publikum på som jeg liker. Humoren er veldig viktig i vår kultur. Men først må man skjemte med seg selv, så kan man gå videre. Jeg er ingen stor stjerne, jeg kritiserer først meg selv. Etterpå kan jeg kritisere den svenske kongen eller den amerikanske presidenten. Et slikt demokratisk menneskesyn liker jeg. Alle mennesker er like om de er konge, president gatefeier, reingjeter, jeger eller bonde. Ydmykhet er viktig i et lite samfunn. Janteloven er dessverre en del av ydmykheten. Du må kjenne grensen der. Personlig tenker jeg at janteloven finnes nå mest i deg selv. Jeg har ikke kjent den noe særlig fra andre mennesker. Det er sjelden noen andre sier at du tror du er så stor og viktig. Om jeg hører noe slikt, tar jeg det lett, for jeg vet hvem jeg er.

 

Vittula Pajala kartVittula forside
For større bilde av kart trykk her


 • Hva med deg i Pajala? En person i et lite samfunn blir så berømt i mange land.
 • I begynnelsen var det ganske mye oppstandelse, men nå har det roet seg. Da filmen kom i 2003 - 2004, ble det litt for slitsomt. Lokalbefolkningen var helt ok, men folk utenfra kunne bli altfor påtrengende. Jeg bor ved enden av ei gate, ved mitt hus må man snu og kjøre tilbake. Plutselig kommer det en stor rutebuss full av pensjonister som satt i vinduene med sine kamera rettet mot mitt hus. Jeg satt og spiste frokost og tittet ut gjennom vinduet. Da ble jeg alvorlig sint og tenkte: Hva f … det her krenker mitt privatliv. Spontant ville jeg gå ut og si tydelig ifra, men jeg innså at de gjør det av kjærlighet og interesse. Jeg snek bort til ytterdøra og låste den før jeg gikk og gjemte meg. En stund følte jeg meg litt som Michal Jackson.
 • Har bøkene etterpå kommet i skyggen av Populærmusikk fra Vittula?

 
Nettredaktor og vevskredder: Bente Imerslund, web (at) finsk.no eller benteime (at) online.no